نوروفیدبک

نوروفیدبک چیست؟

نوروفیدبک روشی مدرن جهت بهبود عملکرد مغز است. و این روش در عملکرد رفتاری مغز، توجه و تمرکز و استرس های روانی تاثیرگذار است.بطور خلاصه می توان گفت که الکترودهایی به فرد متصل می شوند که از سمت دیگر به دستگاه اتصال دارند و دستگاه نیز به نرم افزاری متصل است که درمانگر آنرا بنابر نیاز بیمار تنظیم می کند . بیمار مقابل یک مانیتور می نشیند و دستورات درمانگر را اجرا می کند ( برای مثال چند بازی کامپیوتری را انجام می دهد) و بطور ناخودآگاه این سیستم موجب تغییرات در امواج مغزی می شود . دلائل عمده این توجهات و موفقیت ها را  در زیر می خوانیم :

  1. در چه مواردی نوروفیدبک بکار می رود؟فعالی و عدم توجه اختلالات یادگیری، افسردگی، اضطراب، سردردهای میگرنی و فشاری، افزایش قدرت تمرکز و بهبود خلاقیت، صرع  و اختلالات خواب.
  2. هر جلسه درمانی چقدر زمان می برد؟هر جلسه بطور متوسط بین ۴۵-۳۰ دقیقه زمان می برد.
  3. جلسات درمانی هر چند روز یکبار تکرار می شوند؟جلسات معمولاً هفته ای ۲ تا ۳ بار تکرار می شوند و در این حالت بهترین اثر درمانی را دارند، در کمترین حالت حتماً باید هفته ای یکبار جلسات تکرار شوند.
  4. چه زمانی آموزش پایان می پذیرد؟زمانی که مغز شما عادات جدید را بشناسد، بیاموزد و به آنها عمل کند، جلسات نوروفیدبک پایان می یابد.
  5. آیا در بیماری که در حال مصرف دارو است می توان نوروفیدبک انجام داد؟در بسیاری از موارد، نوروفیدبک در افراد زمانی آغاز می شود که در حال مصرف دارو هستند ( بیماران دچار میگرن، اختلالات خواب و کودکان بیش فعال)، اما پس از انجام دوره های درمانی، نیاز به داروهمچنین این روش درمانی تداخلی با دارودرمانی ندارد و با آغاز این روش شما نیاز به قطع داروهای خوراکی تان ندارید.
  6.  آیا تحقیقات کافی در این زمینه انجام شده است؟از ۴۰ سال پیش (سال ۱۹۶۸) تاکنون تحقیقات زیادی در این زمینه در نقاط مختلف دنیا انجام شده است و امروزه بیش از ۱۰۰۰ مقاله چاپ شده و معتبر در مورد اثرات نوروفیدبک موجود است.
  7. آیا نوروفیدبک عوارض جانبی هم دارد؟از ۳۰ سال گذشته بررسی های مختلفی روی عوارض احتمالی جانبی نوروفیدبک انجام شده که خوشبختانه تا کنون هیچگونه عارضه جانبی برای این روش در کوتاه مدت و درازمدت گزارش نشده است.

در فرآیند نوروفیدبک یادگیری به سه شکل رخ می دهد:

  1. یادگیری نیمه هوشیاریادگیری نیمه هوشیار، که در آن طی یک فرآیند زیر سطح هوشیاری، مغز شروع می کند به بازشناسی خود روی صفحه نمایش کامپیوتر و ایجاد تغییرات لازم برای ادامه بازی و دریافت محرک تقریبی. همزمان ممکن است فرد احساس کند کاملاً از این فرآیند جداست و تنها به صدا گوش کند یا به نمایش نگاه کند بدون ادراک آن به عنوان فرایندی فردی. حیوانات با این نوع یادگیری، می توانند یاد بگیرند عملکرد مغزی شان را جهت دریافت تقویت تغییر دهند.
  2. یادگیری از طریق تداعی و ارتباط هوشیارانهبین نشانه های هدف (علائم بینائی و شنوایی) و چگونگی احساسات فرد در انجام ارادی اعمالی که برای ایجاد آن احساس لازم است، مثلاً آگاهی از اینکه اگر من آلفای بیشتر در مغزم ایجاد کنم چه احساسی در من رخ خواهد داد؟
  3. فرایندی ناهوشیارکه در خلال آن تغییرات مورد انتظار برنامه نوروفیدبک در اثر راه اندازی و تمرین در گذرگاههای عصبی واقع می شود. هر چه تمرین مغزی به سوی حالت بهینه رود، انعطاف پذیری بیشتر در پاسخدهی به محرکها جهت دریافت تقویت مثبت رخ خواهد داد، که این از طریق گسترش گذرگاهها و سیناپس های عصبی رخ می دهد  مطالعات نشان دهنده شباهت بسیار بالای این فرایند ها با مراحل وقوع شرطی سازی عاملی بوده است.

تعداد جلسات نوروفیدبک:

با توجه به اینکه در آموزش نوروفیدبک عامل فردیت بسیار موثر است، لذا هیچ شیوه تضمین شده ای برای ترسیم روند پیشرفت درمان وجود ندارد. بعضی از آزمودنیها پس از چند جلسه، بلافاصله پیشرفت را نشان می دهند، در حالیکه ممکن است دیگران به جلسات بسیار زیادی نیاز داشته باشند. لذا، صبوری در این آموزش یک گوهر ارزشمند است .

از آنجائی که اثربخشی نوروفیدبک براساس یک فرایند یادگیری و شرطی سازی عاملی است، طول دوره درمان معمولاً بلند مدت (حداقل ۳۰ جلسه) می باشد به ویژه که نوروفیدبک با مغز و شرطی سازی و ایجاد تغییر در یادگیری های مغزی سروکار دارد که این خود طول دوره درمان را طولانی تر می سازد (هاموند، ۲۰۰۶). این روش یک فرایند یادگیری طولانی مدت است لذا نتایج آن طی زمان مشاهده می شوند. در اغلب شرایط پیشرفت اولیه می تواند حدود جلسه دهم مشاهده شود. اهداف آموزشی اولیه ممکن است در حدود ۲۰ جلسه مشاهده شود. اما جهت تثبیت تأثیرات و شکل گیری یادگیری اساسی در مغز و رسیدن به مرحله ای که این یادگیری به شکل عملکرد خودکار مغز در آید، به حدود ۴۰ تا ۱۰۰ جلسه آموزش مداوم نیاز هست . در مراحل اولیه یادگیری، تعداد جلسات باید در ۲ یا ۳ یا حتی بیشتر در هفته تنظیم شود، بعد از آغاز تحکیم یادگیری تعداد جلسات در هفته می تواند کاهش یابد .

  • آیا نوروفیدبک محدودیت و عوارضی نیز دارد؟در مورد عوارض احتمالی جانبی این روش در ۳۰ سال گذشته مطالعات بسیاری انجام شده و خوشبختانه هیچگونه عارضه جانبی برای این روش درمانی ذکر نشده است.

مرکز نوروفیدبک

  • آدرس : مازندران – قائمشهر – جنب بانک ملی مرکزی – ساختمان پزشکان تلفن : ۴۲۲۱۶۰۸۸-۰۱۱